Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

RS Şarj hakkında merak ettikleriniz için sıkça sorulan soruları inceleyebilirsiniz.

Elektrikli araç nedir?

Elektrikli araçlar sadece elektrik enerjisi ile hareket edebilen veya elektrik enerjisi desteği alan içten yanmalı motorlara sahip olan kara araçlarıdır. Çeşitli kategorilere ayrılır.

  • EV (Electric Vehicle): Sadece elektrik enerjisi ile tahrik edilen kara araçlarıdır.
  • MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle): Elektrik enerjisini kendisi üreterek, içten yanmalı motorlara elektrik motoruyla da destek sağlayan kara araçlarıdır.
  • PHEV (Plug-in Hybrid Electirc Vehicle): Kendi elektrik enerjisini üretmesinin yanı sıra dış enerji kaynaklarına da bağlanarak enerji depolanabilen kara araçlarıdır.
  • FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle): Değiştirilebilir yakıt hücresi kullanarak, elektrik enerjisi ile yol alabilen kara araçlarıdır.

Nasıl RS Şarj üyesi olurum?

RS Şarj üyesi olmak oldukça basit. Web sayfamızdaki üyelik butonuna tıklayarak ya da RS Şarj uygulamasını telefonunuza veya tabletinize indirip, adımları takip ederek kolayca üyelik oluşturabilirsiniz.

Aracımı şarj etmeyi nasıl başlatabilirim?

İster cep telefonunuza yüklediğiniz RS Şarj uygulaması üzerinden isterseniz de üyelik kartınızı RS Şarj cihazı üzerinde bulunan RFID işaretine yaklaştırarak aracınızı şarj etmeye başlatabilirsiniz.

Şarjı ne kadar sürede biter?

Şarj süreleri aracınızın bataryasının kapasitesine, doluluk oranına ve kullandığınız şarj ünitesinin enerji gücüne bağlı olarak hesaplanır.

Lithium-Ion bataryaların kullanım şartlarına bağlı kalındığında minimum enerji stoğu %20 olarak kabul edilebilir. Aynı şekilde kullanılan güç ünitesinin tam güç enerji sağlayabileceği en yüksek oran da %80 olarak kabul edilebilir. Araçlar bataryaların yapısına göre %80 ile %100 kapasite aralığındaki şarj ünitelerinden tam güç çekemezler ve daha uzun süre aralığında daha düşük enerji ile tam kapasite şarj edilebilirler.

Örneğin;
Aracınızın bataryasının 80kWh’lik kapasiteye sahip olduğunu düşünelim. Bu durumda %20 ile %80 aralığındaki şarj yüklemesi 48kW olacaktır.

Bu enerjiyi 22kW’lik Type2-AC bir şarj ünitesinden sağladığımızı düşünürsek, 48/22=2,18 sonucuna ulaşırız. Yani amaçlanan şarj süresi iki saat on dakika olacaktır.

Şarj ile ne kadar menzil kazanırım?

Aracınızın 100 kilometredeki tüketim verisine bağlı olarak depolanan enerji miktarını, bu veriye bölerek kazanılan menzili bulabiliriz.

Örneğin;
Mevcut elektrikli araçların tüketim ortalamasının 100 kilometrede 20kWh olduğunu dikkate alarak, eğer 48 kWh enerjiyi şarj yöntemiyle depoladıysak, aracımıza yaklaşık olarak 48/20*100=240 kilometre daha menzil kazandırmış oluruz.

Araçların 100 kilometre mesafede tüketecekleri enerjinin ortalama miktarı, hava sıcaklığı, kullanım koşulları ve yol şartlarına bağlı olarak + veya – yönde değişiklik gösterecektir.

Ücretlendirme ve ödeme nasıl yapılır?

Üyelerimiz için ücretlendirmeler, RS Şarj’ın özel fiyatları ile cihazlardan aktarılan enerji miktarına göre kilowatt cinsinden hesaplanır. EPDK enerji birim fiyatları üzerinden tüketilen enerjinin tarife karşılığı ve sağlanmış olan cihaz hizmetinin güç cinsine göre kullanım bedelinin toplamından oluşur. Üyelerimiz, RS Şarj uygulaması içinde sadece kendilerinin sisteme tanımlayacakları kredi kartı bilgileri ile kolayca ödeme yapabilirler. Kullanacağınız cihazın cinsine göre (AC – Type 2, DC – CCS2) cihaz kullanım kWs hizmet bedellerini öğrenmek için lütfen Ücretlendirme / Ücretlendirme Tarifeleri başlığına bakınız.

Aracımı nerelerde şarj edebilirim?

Aracınızı RS Şarj logosu taşıyan RS Şarj ünitelerinde veya iş ortağımız olan firmaların cihazlarını kullanarak şarj edebilirsiniz. RS Şarj üniteleri;
11 kW – AC,
22kW – AC,
50kW – DC olarak aracınızın invertör imkanlarına göre enerji sağlayacaktır.

Nasıl rezervasyon yapılır?

RS Şarj uygulaması üzerinden seyahat programınız ve güzergahınız üzerindeki dinlenme planınıza göre kolayca rezervasyon yapabilirsiniz.