Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Aşağıdaki maddeleri inceleyerek RS Şarj’ın çalışma sistemiyle ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçlar sadece elektrik enerjisi ile hareket edebilen veya elektrik enerjisi desteği alan içten yanmalı motorlara sahip olan kara araçlarıdır. Çeşitli kategorilere ayrılır.

  • EV (Electric Vehicle): Sadece elektrik enerjisi ile tahrik edilen kara araçlarıdır.
  • MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle): Elektrik enerjisini kendisi üreterek, içten yanmalı motorlara elektrik motoruyla da destek sağlayan kara araçlarıdır.
  • PHEV (Plug-in Hybrid Electirc Vehicle): Kendi elektrik enerjisini üretmesinin yanı sıra dış enerji kaynaklarına da bağlanarak enerji depolanabilen kara araçlarıdır.
  • FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle): Değiştirilebilir yakıt hücresi kullanarak, elektrik enerjisi ile yol alabilen kara araçlarıdır.

Bataryalar

Elektrikli(EV) otomobillerin enerji kaynağı bataryalarıdır. Batarya tabir ettiğimiz üniteler lityum, kobalt, manganez, nikel, alüminyum gibi element bileşenler ile üretilirler. Elementler arasındaki reaksiyon ile elektrik enerjisi ortaya çıkar ve araçların elektrik motorları için güç sağlarlar.

 

Yeniden şarj edilebilir bataryaların performans elde edilebilecek belirli ömürleri vardır. Kullanım koşullarına ve şarj periyoduna bağlı olarak elektrikli otomobillerde bu sürenin 10 ila 20 sene arasında olacağı belirtilmektedir. Bu sebeple birçok marka, batarya verimliği açısından 8-10 sene arası veya 100bin – 160bin km arasında üretici garantisi vermektedirler.

Şarj Bilgileri

Elektrik enerjisi iki şekilde tanımlanır;

  • AC: Alternatif (dalgalı) akım
  • DC: Doğrusal akım

Şarj Üniteleri

Şarj üniteleri aşağıdaki şekilde hizmet vermektedir.

  • 11kW : AC
  • 22kW : AC
  • 50kW : DC
  • AC soketleri, aracınızla birlikte verilen şarj bağlantı kabloları ile kullanabilirsiniz.
  • DC ünitelerini, cihazların üzerinde bulunan bağlantı kabloları ile kullanabilirsiniz.

Ücret Hesaplama

Üyelerimiz için ücretlendirmeler, RS Şarj’ın özel fiyatları ile cihazlardan aktarılan enerji miktarına göre kilowatt cinsinden hesaplanır. EPDK enerji birim fiyatları üzerinden tüketilen enerjinin tarife karşılığı ve sağlanmış olan cihaz hizmetinin güç cinsine göre kullanım bedelinin toplamından oluşur.

Menzil Hesaplama

Teorik olarak en yüksek kullanım menzili, aracınızın batarya kapasitesinin ortalama 100 kilometredeki tüketim katalog verisine bölümüyle elde edilir. Ancak araç bataryasının sıfır (0) değerine kadar kullanımı hem yolda kalmamak hem de batarya ömrünün sağlığı açısından hiçbir zaman önerilmez. Bu nedenle gerçek menziliniz, matematiksel olarak elde edilecek değerden kısadır. Araçların 100 kilometre mesafede tüketecekleri enerjinin ortalama miktarı, hava sıcaklığı, kullanım koşulları ve yol şartlarına bağlı olarak + veya – yönde değişiklik gösterecektir.

Mevzuat

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: Şarj Hizmeti Yönetmeliği

Detaylı Bilgi

Bizimle İletişime Geçin

RS Şarj kurulumu yaptırmak için başvuru formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Başvur